Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Спининговите въдици и техните ръкохватки

спининг въдициПосредством дръжките, рибарите държат своите въдици през време на цялото риболовно приключение. Ето защо, когато се избира въдица, е изключително важно да се обърне внимание и на нейната ръкохватка. Във всеки онлайн магазин за риболовни принадлежности, ще откриете огромен избор от рибарски пръти, всеки с различен дизайн и материал на ръкохватката.

Препоръчваме да прегледате каталога на онлайн магазин Рибарчето, където са представени едни от най-добрите съвременни дизайни. Ще ви направи впечатление разнообразието от естествени и синтетични материали. Добрият стар корк продължава да се конкурира с карбоновите дръжки, и в определени случаи си остава по-доброто решение.

Какви са основните изисквания към ръкохватката на една въдица?

Ергономичният дизайн на дръжката на една въдица е от огромно значение за удобството по време на риболова. Не можем да подминем факта, че въдицата е в ръцете на рибаря понякога с часове, а това логично поставя някои изисквания към нейната ръкохватка. Опитният риболовец обикновено поставя следните изисквания към този елемент на новата си въдица:

  • Лекота
  • Здравина
  • Рационалност
  • Удобство при използване

Материалът, от който е направена дръжката, определя доколко тя ще бъде в състояние да изпълни определени функции. Размерите и формите в този случай също се превръщат в определящи фактори. Конкретно при спининг въдиците има няколко разновидности на ръкохватките. Един от масово познатите е моделът със специална седловина. По правило се използва заедно с мултипликатор и безинерционна макара.

Фасонна ръкохватка – предназначена за затворени и полузатворени безинерционни макари. Също се използва заедно с мултипликатор, но само при някои модели. Обикновената цилиндрична дръжка е подходяща за мултипликаторни отворени и полузатворени безинерционни макари.

По принцип конвенционалния цилиндричен захват може да се използва с почти всяка макара. И всяка стръв ще свърши работа, дори обикновена блесна за костур. Що се отнася до покритието на дръжката, на съвременния пазар се срещат основно четири вида: композит, корк, микропореста гума и кожа.

Само ръкохватките на най-скъпите и елитни пръти са облицовани с кожа, докато коркът и микропорестата гума са материали, използвани при производството на нискобюджетните въдици за масова употреба. Коркът е водонепроницаем, поради което е достатъчно лек. Естествената коркова дръжка често е знак, че пръчката е наистина качествена. Единственият недостатък на корка е, че се рони лесно от удари.

Когато говорим за композит, обикновено става въпрос за смес от каучук и коркови стърготини. В сравнение с конвенционалния корк, той е по-дълготраен, въпреки че тежи малко повече. Вместо корк, често се използва и синтетичен материал дуплон. Той практически не се замърсява и не се поврежда от удари.

Дължината на дръжката и дължината на бланка са неразривно свързани помежду си. Тук е важно балансирането. По-добре е центърът на тежестта на пръта да е разположен по-близо до захвата. Мощното силово замятане ще се изпълнява по-лесно с дълга дръжка. Освен това, тези конструкции са по-добри за улов на големи екземпляри.

Когато разглеждате селекцията от въдици в магазин Рибарчето или друг, физически търговски обект, не пропускайте да обърнете внимание на ръкохватките. Запознайте се в детайли с техните характеристики – дължина, тегло, материал и форма. От тях зависи в голяма степен дали риболовът ще бъде онова удоволствие, за което говорят всички рибари, или ще бъде истинско изпитание за нервите и физиката.