Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Съвети при избора на матрак

матракАко имате намерение да купувате матрак е важно преди това да обмислите добре какъв точно ви е необходим, какъв да търсите и как да изберете качествен матрак.

На първо място е удобството. За едни хора са по-удобни твърдите матраци, докато други предпочитат меките. Тоест, първо трябва да прецените вие от кой тип сте. Също така, при избора на матрак, трябва да съобразите неговата твърдост, със здравословното си състояние.

И говорейки за здравето…

Не избирайте такъв матрак, който „няма да следва естествените извивки на тялото”, тъй като неправилният избор може да доведе до изкривяване на гърба или най-малкото – схващане.

Когато си купувате матрак, вземете под внимание и дали ще използвате подматрачна рамка.
Например, ако си закупите еднолицев матрак, няма да ви е необходима подматрачна рамка (поне в повечето случаи не е необходима такава), тъй като матрака е снабден отдолу с рамка, която да го придържа. Това означава, че твърдостта, която сте забелязали ще е точно като при проверката ви в магазина.

При закупуване на двулицев матрак, той няма да разполага с рамка – в този случай е необходимо да използвате подматрачна рамка. В повечето случаи, тя оказва влияние върху твърдостта. Тоест, ако в дадения магазин сте изпробвали двулицевия матрак, докато е бил на земята или върху друг матрак, то няма да е със същата твърдост, когато го поставите върху вашата подматрачна рамка – ще е по-мек, в сравнение с усещането в магазина. Това се дължи именно на рамката.

Няма значение дали става дума за мемори пяна, дунапрен, флекспяна или пружинен. От значение е дали е еднолицев или двулицев, откъдето възниква и въпроса дали трябва да се постави подматрачна рамка или не – именно тя оказва влияние върху промяната на твърдостта при двулицевите матраци.

Що се отнася до деформацията, матраците с мемори пяна нямат конкуренция в това отношение. Те не само, че се „нагаждат” според извивката на телата, но и след като тежестта (в случая тази на тялото) бъде премахната, отново възвръщат формата си.

При дунапренените матраци има опасност бързо да се смачкат (особено, ако се използват от хора с по-голямо тегло), а деформацията ще е неблагоприятна за съня ви, тъй като ще предизвиква схващания – заради неравностите.

Същото може да се каже и за пружинените матраци. Единият вариант е подобен на дунапренените – да се смачкат и деформират, което предизвиква дискомфорт.

Другият вариант е пружините да изскочат – което ще ги направи почти непоносими за спане.
Колко ще издържи един пружинен матрак, зависи най-вече от издръжливостта на пружините, както и по какъв начин са навити – вертикално или хоризонтално.