Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Прическа и грим според типа лице

Прическа и грим според типа лицеЗа да се постигне перфектна визия, прическата и гримът трябва да са съобразени с типа лице. Подходящата прическа може да ви промени до неузнаваемост, а гримът оптически да коригира формата на лицето, да прикрие несъвършенствата и да подсили очарователното излъчване. Естествено, най-добре е да се доверите на професионалистите, но нищо не пречи да се позабавлявате и да експериментирате с грима. С помощта на съвременните make-up средства можете и сама да се гримирате, достатъчно е да знаете специфичните особености на своя тип лице.

Като начало проверете каква е формата на лицето ви. Идеалната (класическа) форма се определя от следното: трите зони – чело, очи-нос и уста-брадичка трябва да са в правилни пропорции, а мислената вертикална линия, минаваща през т.нар. трето око, да разделя лицето на две симетрични половини. В реалния живот рядко се срещат идеални черти. Този еталон за красота може да се постигне, ако се овладеят тънкостите на нанасяне на грима, с помощта на които се променя оптически една или друга черта на лицето и се създава визуална хармония.

Овално лице

Това е идеалната форма на лицето, която позволява разнообразни прически и екстравагантен грим. Ако вашият тип лице е този – чудесно, бихте могла да си позволите всякакви експерименти. Косата може да е прибрана в елегантен кок или свободно падаща с ефектно оформени кичури. Гримът се нанася по обичайните правила, като с помощта на руж се придава допълнителен акцент на скулите. Много подходящи са ружовете с преливащи два или три цвята, които идеално скулптират този тип лице.

Квадратно лице

Подхожда ви средна дължина на косата и право или асиметрично каре. Колкото и да ви харесва, трябва да избягвате кока. За да се смекчат чертите на лицето, прическата изисква обем само на нивото на брадичката, а бретонът – къс и филиран. Колкото до грима – след полагане на основата и фон дьо тена нанесете ружа във вид на триъгълник, изтеглен в посока към скулите. За долната част на лицето използвайте фина и светла пудра, която визуално ще прикрие “тежестта” й. Сенките се нанасят от вътрешния ъгъл на окото към външния, като трябва да се “разстелят” максимално във външната част на клепача. Придайте акцент на долната устна с помощта на подходящо червило и гланц за устни.

Кръгло лице

За вас е подходяща прическа, която с контурите си прекъсва прекалено кръглата форма на лицето. Изтънчена женственост придава дългата, естествено къдрава или накъдрена коса, обработена с подходящ стайлинг продукт, за да не е много бухнала. За препоръчване е асиметричното подстригване, което също визуално коригира ширината на лицето. Добре е върху бузите свободно да падат няколко кичура. За да прикриете кръглите черти, трябва при гримирането оптически да намалите обема на бузите.

След полагане на основата и фон дьо тена нанесете по-тъмен руж на скулите във формата на обърнат триъгълник, а отстрани, следвайки овала (от челото до брадичката), използвайте тъмна пудра, за да удължите визуално лицето. Подчертайте очите с очна линия или молив, като се стремите да им придадете бадемовидна форма. Устните не бива да изпъкват много, дори и само гланц е достатъчен, но ако държите на червило – нанесете го така, че да изглеждат леко заоблени.

Триъгълно лице

В този случай трябва да се уравновеси широката горна част на лицето с доста по-тясната долна, както и ярко изразената брадичка. По-големият бретон създава добър хоризонтален противовес. Може да се заложи и на обемните къдрици, падащи до раменете, които смекчават брадичката. Избягвайте много късата подстрижка или строгите карета. Триъгълното лице с широко чело и фина брадичка се нуждае от грим, който да уравновеси пропорциите. Идеалният вариант е да подчертаете долната част на лицето.

След фон дьо тена нанесете по-тъмна пудра в областта на слепоочията и горната част на скулите (до средата на ухото), за да може визуално да намалите ширината на горната част на лицето. Изберете по-светъл руж и го нанесете във формата на ромб. Сенките трябва да са в нежни пастелни тонове и да не привличат вниманието. Очертайте контурите на устните с молив, след това поставете червило с наситен цвят (червената гама е за предпочитане).

Продълговато лице

За да “скъсите” оптически лицето, е добре косата да е с дължина до ушната мида или до раменете (ако държите на дългата коса), като страничният обем е задължителен. Бретонът трябва да е дълъг и да покрива веждите. Красиво оформените къдрици или кичури придават необходимия обем и визуално разширяват лицето.

След полагане на фон дьо тена, нанесете по-тъмна пудра на челото и в областта на брадичката, а на останалите зони – по-светла. Разнесете ружа хоризонтално на скулите, така оптически се разширява лицето. Използвайте по-ярки цветове – те освежават и съживяват лицето. Сенките също може да са наситени, но все пак не прекалявайте с тъмните нюанси. Добре е да поставите акцент на устните с червило, придаващо обем и интензивен блясък.

Трапецовидно лице

Характеризира се с тясно чело и широка долна част. Прическата трябва да е обемна и пищна, с подходящо оформени кичури, защото правата коса прави груби чертите на лицето. Можете да си позволите различна дължина на косата, но със стъпаловидно подстригване. След основата и фон дьо тена нанесете по-тъмна пудра в долната част на лицето, а ружа – във вид на правоъгълник, леко изтеглен в посока към скулите.

Очертайте околоочния контур с молив или очна линия и изберете интензивни сенки, за да придадете акцент на очите. Устните не трябва да привличат вниманието, затова червилото трябва да е в неутрална тоналност. Използвайте деликатен гланц, за да им придадете нежен блясък.

С помощта на подходящи пудра и руж може да се моделира и скулптира лицето, да се коригират оптически формата и овалът му. Изберете компактен руж, тъй като се поставя много по-лесно, а и с него грешките са сведени до минимум или ако сте допуснала такива, може бързо да ги поправите. Ако лицето ви е по-кръгло – нанасянето на ружа трябва да е вертикално, а при по-продълговато – хоризонтално. Убедете се, че сте го нанесла симетрично, с еднаква интензивност и на двете скули и след това по желание съвсем леко можете да прекарате четката с пудра върху лицето си – така цветът е свеж и естествен.