Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Обеци от платина

Обеци от платинаПлатината е много скъп метал. Тя превишава значително стойността на златото, а най-забавното е това, че някога златотърсачите считали платината за неузряло злато и я хвърляли обратно във водоемите, от които я извадели. Много любопитно би било човек да види изражението им днес ако само знаеха какво изхвърлят. Как ли биха се почувствали ако знаеха колко скъпо нещо са държали в ръцете си, а след това така безцелно са го пуснали обратно в реката?

Днес обеците от платина се срещат по-рядко в сравнение с тези от злато или сребро. Обикновено платинените бижута са доста изискани и самият метал се използва за изработването на скъпи обеци, които най-често са инкрустирани с диаманти, рубини или изумруди. Казано с други думи, този изключително скъп благороден метал не се похабява как да е и обикновено се използва за по-специални бижута.

Това обаче не е задължително. На пазара често можем да видим и платинени обеци, които не са инкрустирани с диаманти или с други твърде скъпо струващи камъни, а вместо това са инкрустирани със Сваровски кристали или полускъпоценни камъни, които са по-достъпни.

Платината може да се определи като доста добър избор за изработката на обеци. Както е известно, много хора са доста придирчиви към обеците, които носят, защото често се случва някой да изпита различни реакции от страна на чувствителната кожа на ушите. Това може да е зачервяване, възпаление или друго раздразнение.

При употребата на сребро мнозина имат подобни оплаквания, но когато става дума за платина, този проблем на практика почти не съществува. Платината е от благородните метали с най-високо качество и това я прави изключително лесно поносима дори и от най-чувствителните хора с изключително деликатна кожа на ушите.

Освен изключително щадяща, платината е наистина много красив метал за изработка не само на обеци, но и на други накити. Тя има почти бял цвят, но се отличава с много бледи, едвам доловими нюанси на светло кафяво или бежово. Това трудно се забелязва, но все пак, ако бижуто няма покритие от родий, тези нюанси могат да се забележат.

Все пак обеците от платина са с по-здрава повърхност от тези от злато или сребро, така че не винаги се прилага покритие от родий, е доста често срещана практика при златните обеци и се прави почти винаги при сребърните обеци.