Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Масло от арган за кадифена кожа

Масло от арганМаслото от арган е продукт, който се успешно се бори със стареенето на кожата, като я прави еластична и кадифено мека. Медицинските тестове показват, че аргановото масло намалява холестерола и риска от сърдечно-съдовете заболявания.  Чудесният натурален продукт с успех се използва в терапиите – грижа за лице и тяло, предписва се за вътрешен прием и се използва при лечение на косопад.

Каква е тайната на аргановото масло?

В неговия състав. Аргановото масло съдържа 45% олиго-линолеови киселини – те намаляват стареенето на кожата и риска от сърдечно-съдови заболявания, както и полезния витамин Е, Triterpen,скуален, феноли. Маслото се използва за диетични, медицински и козметични цели.

Къде се добива?

Аргановото дърво вирее само в Мароко. Това е вечнозелено растение до 15 м. височина с продължителност на живот 150-300 години. Расте предимно в западно-централната част на страната (Souss) и Атласките планини.  21 милиона дървета са разположени на площ от 800 000 хектара.  Гората от Арган е рядък и застрашен от изчезване вид, защитен от ЮНЕСКО. Допреди няколко години извън границите на Мароко маслото бе практически непознато. Плодът на дървото е дребен и овален – колкото голяма маслина. Съдържа ядка с едно или две семена.

Маслото от семената на арган е едно от най-скъпите растителни продукти в света, сравнимо  с трюфелите, стридите и черния хайвер. Има златист цвят с червеникав оттенък и силен, пикантен аромат.

Аргановите ядки се добиват като лешници, почистват се от черупките и бавно се смилат  в специални каменни мелници. За получаването на 1 л. трябва да се преработят 80 кг. арганови ядки.

Положително действие

Възстановява хидролипидния слой на кожата.

Благодарение на високото съдържание на витамин Е, защитава кожата от разрушителното действие на свободните радикали, т.е. има силно антиоксидантно действие.

Предотвратява преждевременното физиологично стареене на кожата, стимулира подмладяването и. Подобрява регенерацията на клетките.

Благодарение на ниското съдържание на ненаситени мастни киселини, успокоява и омекотява кожата.

Овлажнява, бори се със сухотата и дразненията, подобрява еластичността

Разглажда бръчките, без опъващ ефект.

Прекрасно средство за коса – възстановява блясъка при сухи, безжизени коси.

Заздравява чупливите нокти.