Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Козметични грешки при грижа за кожата на лицето и тялото

грижа за кожатаВ търсене на безупречна външност често се случва да допускаме различни грешки, свързани с грижите за кожата както на лицето, така и на тялото, за които дори не подозираме, че вредят на естествената ни красота, а понякога и на здравето ни. Кои са най-често срещаните грешки, които трябва се отстранят, за да се радваме колкото се може по-дълго време на прекрасна кожа, стройна фигура и позитивно излъчване?

Грешка 1: Опитвате се чрез интензивен пилинг да се избавите от възпаленията и пъпките при проблемна кожа

Различните видове пилинг може да травмират и без това раздразнената и увредена кожа. Възможно е в нея да проникнат бактерии, които да провокират вторични инфекции и съответно да обострят възпалителния процес. Правилното решение е да се отстрани причината за появата на пъпки и кожни раздразнения, за което консултацията с дерматолог е задължителна. За борба с външните прояви можете да използвате специално разработени маски на основата на бяла глина без абразивни частици. Не изстисквайте пъпките – има опасност от появата на инфекции, по-добре се придържайте към назначеното от специалист лечение.

Грешка 2: Прибирате се вечер и се чувствате твърде уморена, за да свалите грима от лицето си

Това не е оправдание. По-добре си починете малко и задължително отстранете грима с подходящ почистващ продукт. Замърсяванията, натрупали се през деня, както и грима запушват порите на кожата и може да предизвикат редица проблеми. Не забравяйте и да нанесете нощен крем, съобразен с вашия тип кожа. Така докато сте в обятията на Морфей, активните съставки на крема проникват в по-дълбоките кожни слоеве, а ефектът е видим на сутринта – по-свежа и по-жизнена кожа, без следи от умора.

Грешка 3: Миете лицето и тялото си с много пенливи козметични продукти

Схващането, че когато пяната е по-обилна, съответно осигурява много по-добро почистване е погрешно. Истината е, че кожата се нуждае от постоянното поддържане на известна киселинност и ниво на омазняване, за да се осигурят нормалните й функции. Промяната в специфичното равновесие на тези фактори вследствие на прекаляване с много пенливи продукти, води до загуба на блясък и еластичност, появява се сухота и склонност към зачервявания или други кожни проблеми. Използвайте козметични средства, които образуват по-малко пяна, но са щадящи за кожата, осигуряват деликатно измиване и не нарушават нейния хидролипиден баланс. След измиване задължително нанесете хидратиращ крем, лосион или гел.

Грешка 4: Нанасяте маска в домашни условия без предварителна ексфолиация на кожата на лицето

По този начин няма да постигнете желания резултат. Селективните козметични марки предлагат висококачествени комплекти от ексфолиант и маска, лесно приложими в домашни условия. Предварителната ексфолиация спомага за отстраняването на слоя мъртви клетки от повърхността на епидермиса и по този начин се улеснява проникването на активните съставки на маската в по-дълбоките кожни слоеве. Винаги оставяйте маската да действа точно толкова време, колкото е указано на упътването, за да получите оптимален ефект и да се предпазите от нежелани зачервявания или други раздразнения.

Грешка 5: Покупка на току-що пуснат на пазара крем с най-модерни компоненти, без да сте изразходвали напълно този, който ползвате в момента

Много жени таят надеждата, че най-новия появил се на козметичния пазар крем като с магическа пръчица веднага ще отстрани бръчките и фините линии и ще подобри тена на лицето. Невинаги смелите експерименти водят до желаните резултати. Честата смяна на една марка крем с друга (особено при anti-age средствата) не дава възможност на кожата да се адаптира и да усвои пълноценно активните компоненти на съответния продукт. Не става въпрос да употребявате един и същи крем цял живот. Но трябва да отчетете факта, че кожата ви с течение на времето се променя, следователно се променят и нейните потребности. Грижите трябва да бъдат системни, продуктите да съответстват изцяло на вашия тип кожа, и не на последно място – ако не можете сама да определите необходимите за вас козметични средства, доверете се на професионалистите.

Грешка 6: По-голямо количество крем не означава по-бърз или по-добър ефект

Нанасянето на съответния крем на дебел пласт няма да подобри хидратацията, регенерирането или подхранването на кожата. Опасността се свежда до затрудняване на дишането й, понякога – запушване на порите, а очакваният положителен ефект просто няма да се прояви. Когато кремът е изцяло съобразен с типа кожа и нуждите й, той попива без да оставя никакви следи. Ако все пак са налице излишъци, просто ги попийте внимателно със салфетка.

Грешка 7: Нанасяне на дневен крем с SPF само сутрин, без обновяване през горещите летни дни

Когато не сте изложени на прякото действие на слънчевите лъчи (работния ви ден преминава в офис, например) не съществува сериозна опасност. Но ако работата ви е свързана с движение на открито, дори при липсата на слънце, сте изложени на фотостареене (както е известно вредните UV лъчи проникват и при облачно време). В този случай, ако сте нанесли крем сутринта, то след около 5 часа UV лъчите ще започнат да ви атакуват. Имайте предвид, че времето на действие на козметичния продукт е пресметнато за идеални условия, които често не се припокриват с тези в реалния живот. Правилното решение е да ползвате крем с по-висок SPF и да го обновявате на 4–5 часа. По този начин ще удължите младостта на кожата и ще се предпазите от различни кожни раздразнения.

Грешка 8: Установявате, че са се появили признаци на “портокалова” кожа в определени зони на тялото и започвате да се мажете интензивно с антицелулитни продукти

Добре е да знаете, че веднъж появили се, целулитните натрупвания не може да бъдат отстранени само с помощта на козметични средства. Необходими са професионални антицелулитни терапии и масажи, подходяща диета, фитнес упражнения. Правилното решение е да не допускате да се образуват. Именно затова специалистите препоръчват профилактично третиране с антицелулитни лосиони, кремове или гелове.

Грешка 9: В рамките на една седмица до началото на годишния си отпуск се отдавате на интензивни терапии за отслабване и стягане на тялото

Бъдете сигурни, че трудно ще отслабнете за една седмица, а и подлагате организма си на сериозен стрес с драстични диети, фитнес, различни процедури и т.н. Правилното решение е целогодишното поддържане на тялото в добра форма и запазването на стройна фигура, като не бива да допускате увеличаване на теглото с повече от 3–4 килограма. Излишните килограми се свалят, но постепенно. За една седмица можете само да подобрите тонуса на тялото си и да се освежите.

Грешка 10: Доверявате се на приятелката си за избора на козметичен продукт, от който тя е доволна

Погрешно е да следвате мнението й, дори да възхваля до небесата качествата на даден продукт. Това, което за нейната кожа е дало отлични и видими резултати, може да се окаже абсолютно неподходящо за вас. Така че решението за даден крем, лосион, маска и т.н. си е само ваше – съобразено с типа кожа, очаквания ефект, възраст и други показатели. А ако сте с чувствителна кожа подобни експерименти изобщо не са за вас. При трудности за избора на подходящ продукт винаги е по-добре да потърсите мнението на специалистите, отколкото да разчитате на случайността.

Грешка 11: Изобщо не четете етикетите на козметичните продукти

Дори да не сте с медицинско или биохимично образование, винаги четете етикетите на козметичните средства. Съвременните изисквания към производителите са на етикетите да има цялата необходима информация – от състава на козметичния продукт до начина му на употреба и действие. Въз основа на тази информация ще съумеете да направите преценка подходящ ли е съответния продукт за вашия тип кожа и за възрастта ви. Също така ще можете да се ориентирате за специфичното му действие, както и допълнителни функции – матиращ ефект, стягане, изпълване на бръчици и фини линии и т.н.