Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Какво е SEO

Какво е SEOSEO е съкращение от Search Engine Optimization, или преведено буквално – оптимизация на сайт за търсещи машини. SEO практиките целят не само увеличаване на органичният трафик към даден уеб сайт, но и неговото качество. Целта на оптимизацията е да се подобрят позициите на сайт по популярни ключови думи в най-големите търсачки като Google, Bing и Yahoo. Често оптимизаторите насочват усилия и за подобряване позициите при търсене на изображения или локалните търсения.

Този процес има две отправни точки – вътрешна оптимизация на сайта (onpage SEO) и линкбилдинг (offpage SEO). Онпейдж оптимизацията е свързана с подобряване качеството на съдържанието (в това число текст и изображения), премахване на ненужен или неработещ код от сайта, избор на подходящ дизайн, оптимална структура на сайта, изграждане на връзки между вътрешните страници. Използването на мета тагове показва на търсачките за какво точно става въпрос в съответния сайт или вътрешна страница. Това най-общо казано е HTML код, който не видим на самия сайт, а е предназначен да даде информация на ботовете, които обхождат съдържанието. Най-използваните тагове са за заглавие, описание и ключови думи на страницата.

Линкбилдингът е сложен процес, който трябва да бъде съобразен с определени правила. Според повечето оптимизатори, именно линковете от авторитетни сайтове са в основата на по-високото класиране. Неправилното offpage оптимизиране може да доведе до наказание и изхвърляне от индекса както на отделни страници, така и на сайта като цяло. Водещата търсачка google в последните няколко години предприе решителни крачки в борбата с изкуствено създадените линкове, които целят манипулиране на резултатите.

Те въведоха редица ъпдейти, които според тях подобряват качеството на търсенето и класирането на сайтове по различни ключови думи. Панда ъпдейтът е насочен към сайтове, които имат или много малко съдържание, или некачествено такова. В резултат от този ъпдейт, подобни сайтове биват смъквани в класирането. Пингвин ъпдейтът цели отсяване на сайтовете с качествени линкове и такива, които имат или ниско качествени връзки, или не натурално придобити.