Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Как да изберете лак за нокти?

лак за ноктиКозметичният пазар предлага голямо разнообразие от лакове за нокти, цветовата гама е невероятно богата, а различните ефекти, които могат да се постигнат с помощта на лака, са изумителни. Сигурно ви се е искало да изпробвате много от тях… но как правилно да изберете лака, какви качества трябва да притежава той, и на какво да обърнете внимание…

Качественият лак за нокти трябва да отговаря на следните критерии: да се нанася с лекота, равномерно да се разпределя по нокътната плочка, да осигурява еднороден блестящ ефект, бързо да изсъхва (не повече от 4–5 минути), както и да издържа минимум 5 дена, без да се напуква или излющва.

Във формулата на лака за нокти се влагат следните компоненти: нитроцелулоза (придава устойчивост и дълготрайност), пластификатори (за еластичност), разредители (изопропилов алкохол и др.), синтетични смоли (осигуряват “прилепване” на лака към нокътната плочка), цветни пигменти (отговарят за съответния цвят). В състава на много лакове са включени витамини и други активни  вещества, които укрепват и предпазват нокътната плочка. Доста често се добавят естествени седефени частици или синтетични заместители на седефа. Друга не по-малко разпространена добавка са металните частички, за да се получи т.нар. цвят “металик”. Разтворителят (спирт или ацетон) е основата, в която “плават” всички други съставки.

Съществуват множество изисквания към лаковете за нокти, но преди всичко лакът трябва да бъде с високо качество и представен в богата цветова гама. В понятието за качество са вложени критерии, като например точно съблюдаване на формулата, строг контрол при производството, наличие на точно определени компоненти и т.н. Разбира се, значение има и бързината на изсъхване, затова лаковете се делят на стандартни и бързосъхнещи.

Четчица

Тя не бива да е много твърда (трудно се огъва и не разнася равномерно лака) или прекалено мека (бързо се износва и губи формата си). По принцип се изработва от различни по дължина влакна, благодарение на което лакът се нанася равномерно и с лекота. Когато четката се постави върху нокътя, всички влакна трябва да се разпределят равномерно (да не се разцепват на отделни снопчета), а краят й да приема формата на нокътната плочка (полуразтворено ветрило).

Флакон

Необичайният и екстравагантен дизайн на флакона винаги привлича вниманието и е своебразно бижу за притежателката си. Все пак шишенцето не трябва да е с прекалено много извивки или вдлъбнатини, тъй като в тях се задържат частичките, които придават ефекта на лака. Най-добре е формата на флакона да не пречи на свободното движение на съдържанието. Неразтворимите компоненти и цветните пигменти се отлагат по стените и затова е необходимо “разтръскването” на шишенцето преди употреба.

Флаконът трябва да е съразмерен с четката – удължената форма предполага по-дълга четка и обратното, като и в двата случая четчицата не бива да опира в дъното. Ако искате само да изпробвате даден цвят – изберете от т.нар. мини флакони (5–8 ml). Преди покупката на лака обърнете внимание на включените в състава му компоненти и задължително проверете срока на годност.

Избор

Можете да избирате лака в зависимост от своите предпочитания, модните тенденции или желания ефект. При всички случаи преди покупка е добре да нанесете един слой от лака върху нокътя, за да проверите как се разнася. Освен това ще добиете представа за консистенцията, интензивността на цвета, както и необходимия брой слоеве. От четката трябва бързо да падат еднородни капки от лака, а не да се “стича”. Обърнете внимание и на цветовата гама – възможно е да откриете 2 или 3 предпочитани нюанса.