Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Изборът на козметични продукти – дилема или удоволствие?

избор на козметични продуктиКожата ни страда от неблагоприятното въздействие на околната среда и се нуждае от ежедневна защита. Как да си подберем правилния тоник, крем или почистващ лосион? Спестете си колебанията, като следвате следните препоръки. При избора си на ежедневните средства – грижа за кожата, отчитайте няколко фактора.

1. Първо – състоянието на вашата кожа – сега, в зависимост от сезона и природните условия. Ако по принцип имате нормална кожа, но навън е студена зима, то доста вероятно е тя в момента да е  по-суха от обикновено.

2. Възрастта си. Специалните подмладяващи кремове се използват след определена възраст – обикновено след 30 години. Отчитайте факта, че сухата кожа старее по-бързо от нормалната или мазната.

3. Индивидуалната чувствителност към козметичните съставки. Не използвайте продукти,  съдържащи вещества, към които сте алергични. Внимателно използвайте и биоактивни козметични средства – само след консултация със специалист.

През зимния сезон кожата ви се нуждае от подхранване, хидратация, почистване и тонизиране, при това не еднократно, а сутрин и вечер.

За целта са ви е необходими: тоник, който не съдържа спирт; mочистващо козметично средство – пяна, гел, тоалетно мляко; крем – за млада кожа е достатъчен един крем, действащ 24 часа, по-зрялата  се нуждае от нощен и дневен вариант.

Ако вече сте си създали навик всяка сутрин да измивате добре лицето си или да го обтривате с кубче лед, помнете, че след процедурата, преди да нанесете крема, е нужно да обработите кожата с тоник. Тоникът възстановява баланса на кожата. Добре е в състава на дневния крем да бъдат включени соеви протеини, етерични масла, колаген и други съставки, които възстановяват естествения хидролипиден слой. За омекотяване и против възпаления се използват продукти с  масло от авокадо, лайка, сладък бадем, пантенол, хиалуронова киселина и др.

Преди сън почистете грижливо кожата с помощта на пяна, гел или лосион. През нощта лицето (шията и деколтето) ви се нуждае от кислород и от подхранващи вещества. Тук на помощ идват нощните кремове. За кожа с изразени признаци на стареене е подходящ специален крем, който съдържа хиалуронова киселина, провитамин  В5, витамин Е, които подпомагат регенерацията и предотвратяват образуването на бръчки. Морският колаген, пшеничният зародиш, екстрактите от водорасли, маслото от жожоба, растителните серамиди и коприненият протеин  запазват еластичността и омекотяват кожата.

Преценете правилно типа на  кожата си.

Известно е, че съществуват четири основни типа кожа – мазна, нормална, смесена и суха, която може да бъде чувствителна, проблемна и здрава.

1.При здрава суха кожа. За максимална хидратация и подхранване може да използвате тоалетно мляко или крем с  масло от пшеничен зародиш, което неутрализира вредното въздействие на свободните радикали, с екстракт от шипка (хидратираща и защитна функция), копринени протеини, екстракти от лайка, масло от бадем и витаминен комплекс.

При чувствителна суха кожа. Подходящи са продукти, формулата на които включва екстракти от водорасли, които бързо проникват в дълбочина, масло от жожоба, извлек от невен, които успокояват и се борят с раздразненията.

3. При смесена кожа. За нея се препоръчват почистващи средства, които не разрушават хидролипидния слой, нормализират дейността на мастните жлези и отстраняват ефикасно грима и замърсяванията. Тоалетното мляко с краставичен екстракт оптимално хидратира този тип кожа. Екстрактът от азиатска центела заздравява съдовете и  видимо “опъва” кожата. Формулата на вашия тоник трябва да включва растителен еластин, екстракт от бреза, растителен колаген, а кремовете – плодови киселини, които правят кожата мека и нежна и увеличават съдържанието на влага.

4. При проблемна смесена кожа тоникът не бива да съдържа спирт, а масло от бадем или авокадо, плодови киселини, екстракти от хмел, салвия, мащерка, витамини А, Е, С.

5. При мазната кожа може да се използват козметични продукти, които съдържат алкохол. За сухата – обратно, не се препоръчват. Сухата кожа се нуждае от козметика, създадена на основата на етерични масла или термална вода.

Ежедневното почистване, тонизиране и подхранване с правилните продукти ще гарантират здрав и привлекателен вид на лицето ви дори и през най-студените месеци.