Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Интуицията – как да я развием и съхраним?

интуицияВероятно сте забелязали, че някои хора взимат правилните решения чисто интуитивно, при това независимо от сложността на ситуацията. А вие обмисляте и обмисляте, но резултатът е все така далеч от желания.

Всъщност интуицията не е магьосничество и не е особена природна даденост. Според учените представлява способност правилно да се оценява ситуацията, изхождайки от натрупания опит и собствените усещания. Разбира се, има хора, при които това умение е изключително развито – те са особено внимателни към всеки и всичко в живота, чувствителни, с отлична памет, свикнали да се доверяват на себе си, но с известна предпазливост.

Интуицията може и трябва да се развива. Защото добрата интуиция със сигурност ще ви помогне както за успешна професионална реализация, така и в личен аспект.

Избавете се от страховете си

Ако се страхувате, няма да се вслушвате във вътрешното си Аз заради гласа на страха, който парализира интуицията ви. Предчувствието за беда е едно, а страхът, че ще се случи нещо непоправимо – съвсем друго. Именно затова нервните, емоционално неустойчиви хора, както и тези, които са подложени на силен стрес, не могат да вземат правилното решение, докато не се успокоят. Само в стабилно, спокойно състояние може да се разчита на интуитивното разбиране на това, което ви очаква в бъдеще. Когато се избавите от страховете си, определено ще се справяте с много по-трудни и на пръв поглед неразрешими проблеми.

Играйте на играта „Отгатни“

Интуицията може да се тренира чрез различни способи. Най-лесният от тях е… да отгатвате. Можете да прогнозирате събития през деня, да предугаждате реакцията на хората спрямо едни или други ваши постъпки. Ако четете криминален роман или гледате трилър – опитайте се да откриете кой е убиецът. Звъни ви мобилният телефон – не поглеждайте веднага, а помислете и налучкайте кой ви търси. Срещате на улицата ваша позната с нейния приятел, за когото нищо не знаете – поиграйте си на Шерлок Холмс и обърнете внимание на определени детайли.

По-късно, когато сте насаме с нея, опитайте да направите психологически портрет на партньора й и го сравнете с реалната информация. Вероятно в началото ще грешите, но постепенно ще подобрявате интуитивните си възприятия и ако сте достатъчно упорити, ще развиете отлична интуиция. Навикът постоянно да си поставяте въпроси и да търсите верните отговори не просто тренира вашия мозък, но и го обогатява с информация, която рано или късно се свързва с процеса на интуитивно прозрение. Полезно е да тренирате паметта си и като си спомняте малки детайли от минали събития.

Тренирайте тялото си

Умението да освобождавате съзнанието си от наложени стереотипи, стандартни подходи, ненужни мисли и остаряла информация е незаменимо за това да се научите да се вслушвате във вътрешния си глас. Най-подходящи в случая са заниманията по йога и медитацията. Можете да посещавате специални уроци или да тренирате самостоятелно. Основното е да се научите да изпадате в своеобразен транс, да усещате само своето тяло и природата около вас, като се абстрахирате от мислите си.

Когато се потопите в това състояние, можете да си зададете въпросите, които ви вълнуват. Има вероятност да почувствате нещо, което ще ви подскаже правилните отговори. Известният психолог Юнг смята, че в такиви моменти се проявява „колективното несъзнателно“, т.е. в паметта ни е съхранен огромният опит на много поколения наши предци, който ние просто не чуваме в забързаната суета на днешния живот.

Улавяйте сигналите на вашето тяло

В динамичното и свръхнапрегнато ежедневие повечето от нас са затормозени психически, отвикнали са да се доверяват на вътрешните си усещания и затова не долавят сигналите на тялото си. В същото време нашето тяло може да ни отговори на много въпроси. „SOS!“ – вика организмът ни, усещайки сутрешна умора и главоболие, а ние все отлагаме и отлагаме да обърнем внимание на тези проблеми заради кариера, заплата или просто оцеляване в един безмилостен свят.

Ако постоянно не се чувствате добре, това безспорно ви се отразява – изглеждате непривлекателно, чувствате се недоволни, неудовлетворени и причината не е в имунитета ви, недостига на витамини или сезонната депресия. Това означава, че в живота ви нещо не е наред. Не е тази работа, за която мечтаете, не е любовта, за която копнеете, т.е. нещо липсва, нещо трябва да се промени. Но вие се колебаете, не бързате с промените и тогава вашето тяло започва да ви подсказва. Простичката истина е, че когато всичко върви по вода в живота ни, се чувстваме изпълнени с оптимизъм и увереност.

Фиксирайте вниманието си

Според специалистите трябва да се научите да фиксирате вниманието си върху всеки възникнал проблем. И това умение е необходимо да се различи от обикновената концентрация, която у повечето хора е добре развита. За фиксиране на вниманието върху даден проблем е необходимо да се избере определено време и място. Безполезно е всеки ден да се обръщате в мислите си към вълнуващата ви ситуация – това само ще ви измъчи и измори, ще се озовете в омагьосан кръг.

Най-добре си осигурете спокойна обстановка, където нищо не ви разсейва и се фокусирайте върху проблема. Разглеждайте го леко отстрани, задавайте си само практически въпроси – какво можете да поправите, а не защо така се е случило. Не се поддавайте на емоциите си. В процеса е полезно да прилагате техниката на дълбоко дишане, превключване на вниманието върху някакъв предмет или да правите асоциации и да се стремите да ги използвате при търсенето на правилното решение.

Запомнете!

Интуицията работи отлично при тези хора, които са в хармония със себе си и винаги са малко нащрек спрямо заобикалящата ги действителност. Научете се да се доверявате на вътрешното си Аз и адекватно оценявайте поведението на хората около вас.