Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Аромати за… добро настроение?!

аромати за добро настроениеСтресът в нашето забързано ежедневие за съжаление се превърна в обичайно явление. Несправедлива критика от шефа, скарване с любимия, забравени вкъщи важни документи, които се оказва, че точно сега ни трябват, понякога и лошото време – всичко това ни разстройва и допълнително ни натоварва.

Доказано е, че стресът в по-голяма степен засяга жените, които трябва да се справят с много задължения и отговорности и едновременно с това достойно да отстояват своето място в обществото. Затова всяка трета жена, която работи и е социално ангажирана, се стреми да се справи по различен начин с напрежението във всекидневието и да повиши настроението си. Някои предприемат тур из магазините, други се отбиват вечер в любимото заведение на среща с приятели, трети търсят утеха в мимолетните любовни връзки и т.н.

Може обаче да се постъпи и по друг начин – да се прибегне до… ароматите. Това не е нещо ново – създаването на положителни емоции с помощта на благоуханията датира още от древността. С ароматите са експериментирали още древните алхимици, използвани са от шаманите и магьосниците при различни обреди, жриците на любовта също са си служили с тях…

“Съвременните жени и мъже не вярват в реалната сила на ароматите, така както не вярват в призраци и чудеса”, споделя американски бизнесмен, притежаващ верига парфюмерийни магазини в Ню Йорк. “Смятам, че нашите продажби са винаги високи, защото ежедневно следим за присъствието в нашите магазини на приятно, почти неуловимо ухание. Хората, които влизат в бутиците ни, се чувстват превъзходно и са склонни на повече покупки”.

Вероятно много от вас са прибягвали до помощта на ароматерапията, която често се препоръчва в спа центровете като своеобразен антидепресант – отнема нервното напрежение и спомага за пълноценна релаксация. Е, може би ще се съгласите, че едва ли има по-приятно “лекарство” от подходящия аромат. Някои от световноизвестните козметични гиганти са разработили специални лечебни линии в парфюмерийната си продукция.

Тези парфюми не само ухаят изключително приятно, но и въздействат като антидепресанти. Силата на ароматите е доказана – повишават настроението, успокояват, зареждат с положителна енергия и дори може да ви помогнат да се справите в трудна житейска ситуация. А позитивната нагласа и увереността в собствените възможности не само отварят много врати, но и допринасят за по-бързо и лесно разрешаване на непрекъснато възникващите проблеми в ежедневието.

Според въздействието си ароматите се делят на релаксиращи (лавандула, иланг-иланг, бергамот, пачули, жасмин и др.) и тонизиращи (лимон, портокал, грейпфрут, малина, ягода, зелена ябълка и др.).

Ако изпитвате чувство на самота, ще го преодолеете по-лесно с помощта на аромати, в които присъстват нотки на джинджифил, карамфил или канела. В случай че човекът до вас е болезнено ревнив, изберете парфюми, в чиято композиция са включени иланг-иланг, жасмин, сандалово дърво. Когато се притеснявате, например, преди важна делова среща, използвайте парфюм, в който преобладават цветни нотки – жасмин, роза, гардения, тубероза, магнолия. А ако настроението ви съвсем клони към нула, се спрете на цитрусови ухания – ще ви освежат и ободрят, ще ви заредят с оптимизъм и положителни емоции.